Wij zijn momenteel GESLOTEN
Welkom bij Vanhulle

HET BEDRIJF

 
Bouwcenter Vanhulle nv staat al voor meer dan een kwart eeuw ervaring in het aanleveren van bouwmaterialen en toebehoren. Een groothandel die zich voornamelijk richt op professionelen, maar evengoed ook op doe-het-zelvers en particulieren.

 

VEELZIJDIG IN BOUWMATERIALEN



  • Gipskartonplaten >
  • Gipsen >
  • Gamma >
  • Gamma > Gipsen > Gipskartonplaten >
    Gipsplaat is een van de meest gebruikte materialen bij de afwerking van gebouwen.

    Gips kartonplaten bestaan uit een kern van gips dat aan beide zijden is voorzien van karton. De hechting ontstaat tijdens de uitharding van het gips. Het karton brengt stabiliteit aan de plaat en zorgt ervoor dat er trekkrachten kunnen worden opgevangen. Gipskartonplaten hebben als grote voordeel dat ze gemakkelijk te verwerken zijn en als voornaamste nadeel dat ze een sterk zuigende werking hebben, hetgeen zich uit in vochtgevoeligheid en een hoog verbruik van verf bij de afwerking. Om deze nadelen op te heffen of andere specifieke eisen mee te geven aan de gipskartonplaten kunnen additieven worden toegevoegd. Zo kan wasemulsie of siliconenolie de vochtopname vertragen, glasvezels zorgen voor een hogere brandwerendheid of sterkte en houtvezels zorgen voor een hoge oppervlaktehardheid.

    Een nadeel bij gips kartonplaten is de vochtgevoeligheid. Daarvoor werden waterwerende gips kartonplaten ontwikkelt. Gipsplaten hebben dan weer goede brandwerende eigenschappen. Ze bevatten namelijk chemisch gebonden kristalwater dat bij verhitting verdampt. Zolang deze verdamping plaatsvindt, wordt er energie aan het vuur onttrokken, waardoor de temperatuur van de plaat constant blijft en de constructie in stand blijft.

    Gipsplaten zijn ook geschikt voor het maken van geluidsisolerende constructies. Dit komt door het buigslappe karakter van het materiaal en de opbouw uit verschillende lagen in een constructie.

    Gipsplaten worden veel gebruikt in lichte scheidingswanden met een basis van metaalprofielen (de zogenaamde metal-stud- of 'systeem'wanden), in staalframebouw en bij het maken van plafonds.


    Een metalstudwand is een systeembinnenwand. De wand heeft een ruimtescheidende functie.

    Een metalstud wand bestaat uit de volgende onderdelen:

    - metalstud profielen;
    - thermische isolatiemateriaal, alleen wanneer geluids- of warmteisolatie eisen van toepassing zijn (glaswol of steenwol);
    - (soms) dampdichte folie;
    - een plaatmateriaal zoals gipsplaat, OSB of gipsvezelplaat;
    - een afwerklaag.

    Metalstud profielen zijn koudgevormde (gezette) stalen profielen. Deze profielen hebben een C- of U-vorm. Als isolatiemateriaal wordt minerale wol gebruikt. De brandwerendheid van de wand wordt bereikt door toepassing van enkele of dubbele beplating en wanneer geluidswering ook gevraagd is, heeft een glas- of steenwol isolatie de voorkeur vanwege zijn geluidsabsorberende eigenschappen. Als afwerklaag kan behang- of schilderwerk worden toegepast. Tussen vloer en liggers wordt een zachte drukband aangebracht om geluidslekken te voorkomen.

    De wanden zijn opgebouwd uit metalstud staanders en liggers, de liggers worden met pluggen vastgezet in de vloer en in het plafond. De staanders kunnen op hun plaats vastgeschroefd worden aan de liggers, óf vastgeknepen met een speciale metalstudtang, die er naar binnen een gaatje in drukt (door beide gedeelten heen), zodat beide delen aan elkaar vastzitten. Deze tang is meestal alleen beschikbaar voor professionele bedrijven, ze is niet in bouwmarkten verkrijgbaar. Deze fixatie kan ook achterwege worden gelaten aangezien de constructie zijn stabiliteit krijgt door het aanbrengen van de gips kartonplaten.

    Er kunnen ook twee gipsplaatlagen toegepast worden om de brandwerende eigenschappen van de wand te verbeteren van 30 naar 60 minuten. In dat geval heeft de wand naast de ruimtescheidende functie ook een brandcompartiment scheidende functie. Ook verbetert een dubbele gipsplaat de stabiliteit en de geluidswerende eigenschappen. De dubbele gipsplaten worden vaak, om overlap van de naden te voorkomen, verspringend ten opzichte van elkaar aangebracht.

    gips kartonplaten

     

    gips kartonplaten met studs

     

    gips kartonplaten muur


    Terug
    Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Deze website maakt gebruik
    van cookies om uw
    gebruikservaring te verbeteren.